ichnaton

ichnaton's picture

What is your driver for joining?

Waarom een herontwerp?

Ongeveer 20 jaar geleden kwam ik erachter dat het huidig economisch model niet samengaat met een duurzame wereld. Daarop besloot ik een ander economisch model te ontwerpen. We hebben het hier niet over een kleine aanpassing (zoals bijv. een ecotax). Als programmeur zag ik dat het herstellen van enkele losse 'bugs' hooguit tot gevolg heeft dat er elders nieuwe 'bugs' ontstaan. Daarom ging ik vanaf het begin af aan het systeem herontwerpen.

Hoe ziet het herontwerp eruit?

We hebben het hier over

* de bedrijfskolom, die rond moet worden, om recycling in te bouwen in de werking van het economisch model zelf

* vastleggen van de waarde van de economische eenheid / Koppeling aan het S.I. - de mindset, met daarin transparantie (100%),  

* verantwoordelijkheid, het nieuwe bezit

* introductie van een 3-D waarde-eenheid, die zowel de economische als de ecologische waarde representeert. Kortom de kern van kleureneconomie, met de 3 kleuren (dimensies).

Is dit herontwerp uniek?

Je komt hiermee heel dicht in de buurt van Cradle2cradle en permacultuur, al is het unieke natuurlijk dat we hier praten over een economisch systeem dat deze concepten sterk kan ondersteunen en de huidige tegenwind uit de groei-economie kan wegnemen. Als geheel is dit verhaal uitgewerkt via http://kleureneconomie.nl . In 2013 jaar vieren we het 10-jarig bestaan van de website.

Hoe ver zijn we nu?

De status is nu: de website, een boek, een demo-webapplicatie en een facebook groep ' omgekeerde economie'. Verder is er een groep in België die volgend jaar wil opstarten met een jonge doelgroep.

Kleureneconomie en Bank of the Future

Ik zie BotF als een bruggehoofd uit de financiële wereld om een koppeling te maken met dit soort ideeën. Als ik zo eens om me heen kijk denk ik dat er erg veel behoefte is aan een waarde-eenheid die wel vastligt. Misschien niet voor exchange (wat handel ik) , maar wel voor inventory (wat beheer ik). Voor organisaties bieden wij momenteel de workshop 'Ontwerp je eigen economie', waar we naast kleureneconomie ook andere concepten aanbieden om de 'principles and purpose' van de deelnemers in te kunnen vullen. Onze doelgroep is hierbij 'iedereen met het inherente besef dat je de volgende stappen op weg naar duurzaamheid zelf moet zetten'.

Player Profile

Name: Barry Voeten

twitter

ichnaton